Mexicaanse Zoete Aardappelsoep

Warm, zacht, zoet, zoeteaardappel is een van mijn favoriete comfort foods!
We hebben allemaal wel eens behoefte aan troosteten toch? Laten we wel wezen, het leven is niet altijd één grote punica oase. Je kunt natuurlijk in een keer een heel pak koekjes naar binnen werken, of voor de tv dat enorme blok chocolade verorberen… guilty.

Misschien ben je meer van een flesje wijn met een gedroogde worst, kaas en toastjes en toch ook nog die zak chips… been there done that.

Maar hoe fijn is het als het ultieme troosteten ook bere-gezond is. Dat je je schaamteloos te buiten kunt gaan wetende dat zoeteaardappel barst van de vitamine A en C, 2 keer zoveel vezels als de gewone pieper bevat en meer antioxidanten dan de blauwe bes?

 Mexicaanse Zoete Aardappelsoep
Maken

Ingrediënten

  • ***Voor 1 ½ liter zoete aardappelsoep:
  • Scheutje olie
  • 4 grote zoete aardappels
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 grote ui
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel chili
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ½ liter bouillon
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 pot maïs
  • ***Voor garnering: (optioneel)
  • Avocado
  • Zure room
  • Tortilla Chips
  • Paprika
  • Tabasco

Bereidingswijze

  1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
  2. Snijd de zoete aardappels overdwars doormidden, wrijf in met wat olie en leg met de platte kant naar beneden op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat ongeveer 25 minuten garen tot de aardappels zacht voelen. (je kunt dit eventueel al op een eerder tijdstip doen, in dat geval kost het maken van de soep later nog maar 15 minuten)
  3. Ondertussen een uitje snipperen, knoflook pellen en fijn snijden.
  4. Garnering voor de soep vast klaarmaken. Bijvoorbeeld: blokjes paprika, plakjes avocado, rode ui fijn gesnipperd, tortilla chips, zure room en een beetje tabasco.
  5. Als de aardappels gaar zijn, beetje olie verwarmen in pan, uitje langzaam fruiten, paprikapoeder, chilipoeder en knoflook toevoegen en even mee fruiten.
  6. Tomaten, aardappels en bouillon toevoegen en ongeveer 10 minuten op laag vuur laten pruttelen.
  7. Met de staafmixer pureren.
  8. Bonen en maïs toevoegen en nog even 5 minuten op laag vuur koken.

Notes

***Je kunt de soep zo uitgebreid of simpel (goedkoop)maken als je zelf wilt. Je kunt de soep ook prima zonder alle garnering eten!
***Als je de zure room weglaat en zelfgemaakte of bijvoorbeeld de vegetarische groentebouillon blokjes van maggi gebruikt dan is de soep ook geschikt voor veganisten.
***Ben je alleen of met 2 kleine eters dan kan je het recept halveren.

Voor meer spoeprecepten kijk hier in de lijst met alle soeprecepten →

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak