Knoflook, daar zit een luchtje aan!

Poffen

Nog even over geroosterde Aardappels met knoflook (zie hier)…
Geperste knoflook of snippers verbranden snel zowel in de oven als in de pan, wat een wat bittere smaak geeft. Voor in de oven geeft in de schil roosteren, ook wel poffen genoemd een beter resultaat. Gebruik hele bollen of losse ongepelde teentjes en leg ze bij de groente of vlees in de braadslee en rooster mee. (minimaal 35-45 minuten, liefst 180 graden, max. 200 graden) Als je vlees in de oven roostert kun je er ook voor kiezen om de teentjes te pellen en in het vlees te stoppen, bijvoorbeeld bij een lamsbout dat voorkomt ook verbranding.

Verschillende rassen

Maar de ene knoflook is de andere niet, er zijn veel verschillende rassen.
Verder heb je natuurlijk gepureerde knoflook in een potje, knoflookzout, -olie, -essence, -poeder -snippers etc. Dan heb je ook nog het verschil tussen verse en gedroogde en hier begint voor velen al de verwarring. Want wat in de volksmond verse knoflook wordt genoemd, de bolletjes die je in een netje in de supermarkt kan kopen is eigenlijk gedroogde knoflook. Meestal is deze al een jaar oud en soms zelfs meer dan 2 jaar oud. Het overgrote gedeelte van de knoflook in de Nederlandse supermarkt komt uit China. Wat ik op zich opmerkelijk vind aangezien er ook in Nederland hele goede verbouwd wordt, (bijvoorbeeld https://www.trugarlic.com/ uit Flevoland, of https://www.biesheuvelknoflook.nl/ uit slootdorp. maar deze wordt dan weer voor 95% naar het buitenland geëxporteerd.

De knoflook fetisjist onder ons weet dat er 1 ster aan het firmament is, de Ail Rose de Lautrec!
Aan deze knoflook is de kwaliteitsaanduiding ‘Label Rouge’ toegekend door de Franse overheid, de enige knoflook die dit predicaat mag gebruiken. In 1996 krijgt de Ail Rose de Lautrec bovendien nog een Europese bescherming: Indication Géographique Protégée, in het Nederlands BGA, beschermde geografische aanduiding. (is onderdeel van een Europese verordening die streekproducten een bescherming biedt tegen namaak.)
Zover ik weet de enige Europees erkende en beschermde knoflook en er zijn heel wat connaisseurs die beweren dat dit de beste is. Er bestaat zelfs een Frans Ali Rose de Lautrec festival… Enfin…

Daar zit een luchtje aan…

Jong geoogste knoflook bevat geen groene pit, deze groene pit is de spruit waar een nieuwe bol uit zal groeien en geeft de knoflook een ongewenste bittere smaak. Hij schijnt ook de boosdoener te zijn van de geur die je na het eten er van verspreid, al betwijfel ik dit.

Gezond

Last but not least, het schijnt waanzinnig gezond te zijn. Nou ben ik zelf geen wetenschapper maar zelfs Johannes van Dam zegt dat de onderzoeken wetenschappelijk onderbouwd zijn en wie ben ik om hem tegen te spreken?! Zo zou het o.a. aansterkend, antiseptisch, bloeddrukverlagend, bloedsuikerverlagend, cholesterolverlagend, krampopwekkend, slijmoplossend zijn en aderverkalking te kunnen voorkomen.

In dat geval schenk ik mezelf wat lekkers in en smeer ik nog maar eens een lekkere dikke laag Aïoli op mijn stokbroodje, hardstikke gezond.

Fijne weekend allemaal!

Knoflook je moet er niet over lezen, je moet het eten gepoft met aardappel uit de oven of in de Tzaziki bijvoorbeeld!

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak