FRIET

Op deze foto ben ik 3 jaar en doe mee aan de nationale friettest, tevens mijn televisiedebuut, eigenlijk ben ik een beetje de Shirley Temple van de lagen landen. Het moge duidelijk zijn dat ik jaren lang ervaring heb op het gebied van friettesten.

Hier kijk ik wat verongelijkt omdat iedereen een vorkje bij de patat kreeg behalve ik, want die kleine meid eet haar frietje vast met haar handen. Ik voelde mij daardoor uiteraard totaal niet serieus genomen, dat begrijp je wel. Eigenlijk is er al die jaren weinig veranderd ik doe nog regelmatig aan frietveldwerk, waarbij ik mijzelf dan als een soort Floddertje (Annie M.G. Schmidt) onder de mayo smeer.

Verse huisgebakken friet is het lekkerst, daar is wat mij betreft geen discussie over mogelijk. Wat dan precies huisgebakken friet is, daar is dan weer wel discussie over mogelijk. Ik moet bekennen dat ik zelden of nooit thuis friet bak. Allereerst heb ik geen friteuse (en die gaat er wat mij betreft ook nooit komen) en ten tweede ben ik niet de gelukkige bezitter van een afzuigkap. Een nogal ongelukkige combinatie bij het bakken van friet…en tja; kun je dan nog wel spreken van huisgebakken friet? Natuurlijk wel! Ik haal mijn verse huisgebakken friet hier op de hoek 😀 Daar staan ze ter plekke de piepers voor je neus te jassen. Verser kun je het niet krijgen.
Desalniettemin….het is wel leuk en lekker om je eigen friet te bakken en volgens het klassieke recept doe je dat als volgt:

Friet

Maken

Ingrediënten

  • Half bloemige half vastkokende aardappelen bijvoorbeeld Bintjes.
  • Olie. Er zijn vele verschillende soorten frituurolie en vloeibaar vet om mee te frituren, 100% natuurlijk, biologisch, en ik las iets over olie waar reuzel aan toegevoegd is. Wat je het lekkerste vindt is nogal persoonlijk. Het is leuk om zelf te testen.

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in frieten van ongeveer 1 cm, lekker dik dus.
  2. Droog de Frieten af om er voor te zorgen dat ze bij het bakken niet aan elkaar kleven.
  3. Verhit het vet tot 160C
  4. Bak de frieten, in niet al te grote porties 5 minuten.
  5. Na 5 minuten de frieten goed uitschudden en 30 min op een keukenpapiertje laten rusten. Af en toe controleren of ze niet aan elkaar of aan het papier plakken
  6. Verwarm het vet tot 180C a 185C
  7. Bak de friet minstens 1 min. weer in kleine porties (om het vet niet te veel te laten afkoelen)Totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
  8. Laat ze goed uitlekken en schud ze uit.
  9. Bekleed een schaal met keukenpapier en leg hier de frieten in.
  10. Zout naar smaak toevoegen.
  11. Direct opeten

Notes

***Te lang bakken is niet goed, want dan ontstaan er gevaarlijke stoffen. Daarom zijn voor deze manier van frituren iets zoetere aardappelen handig, die kleuren sneller bruin. Ze karamelliseren, als het ware.

Ook lekker met Mayonaise! Zo maak je mayonaise….

Tastyshot

This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

Website│Design by Gitta Polak